Blodrød Hedelibel (Sympetrum sanguineum)


Blodrød Hedelibel (Sympetrum sanguineum). Fotograferet ved Årslev Engsø forrige sommer.

Blodrød Hedelibel, Sympetrum sanguineum

Store summende guldsmede forbinder vi med den danske sommer. Men her om efteråret er det faktisk også guldsmede på vingerne. En af de guldsmede, som man kan se helt frem til slutningen af oktober, er blodrød hedelibel.

Blodrød Hedelibel, Sympetrum sanguineumIMG_4287

Der findes seks forskellige arter af hedelibeller i Danmark. Blodrød hedelibel er en af de mindste guldsmede i Danmark. Kroppen måler 3,3 til 3,6 cm og vingefanget er 5-6 cm. Hannen kan kendes på en helt blodrød krop og sorte ben. Hunnen er gulbrun og lidt vanskeligere at kende, da den ligner flere af de andre hedelibellers hunner. Nogle hunner skifter dog farve i løbet af sæsonen, og bliver rødorange. Så er de lettere at kende, da de har sorte ben ligesom hannerne.

Blodrød Hedelibel, Sympetrum sanguineum

For 100 år siden var blodrød hedelibel ikke almindelig i hele Danmark – den manglede blandt andet i Midt- og Vestjylland. Men den har spredt sig meget siden, og er nu almindelig i hele landet. Man skulle tro, at man skulle en tur på heden for at finde guldsmede, men den findes dog i stedet ved søer, damme og vandhuller. Den foretrækker søer med mange vandplanter. Han-guldsmeden bruger blandt andet vandplanterne som siddeplads, når den vogter sit territorium. Hannerne er ret aggressive, og andre guldsmede bliver hurtigt jaget væk, hvis de krydser den usynlige grænse til hedelibellens enemærke. Territoriet er dog ikke særlig stort, så der kan være mange guldsmedeterritorier rundt om en sø.

Blodrød Hedelibel, Sympetrum sanguineum

Men hvis der derimod kommer en hun-guldsmed forbi, flyver hannen ud, og griber fat i hunnen. Herefter flyver parret rundt i “tandem” før de parrer sig. Foreningen fortsætter, mens hunnen lægger æg i vandet og på vandplanter. Æggene klækkes til foråret og efter et par måneder som vandlevende guldsmedelarver, forvandles de til voksne guldsmede. De første voksne guldsmede er normalt på vingerne fra slutningen af juni eller begyndelsen af juli.

Blodrød Hedelibel, Sympetrum sanguineum

Kristian Poulsen

About Kristian Poulsen

My name is Kristian Poulsen. I am 32 years old. I live in Bagsværd near Copenhagen, with my wife and my two sons. I have always been very interested in the nature surrounding us. In the middle of 2007 I decided to invest in my first DSLR camera. I am a hundred percent dedicated nature photographer and loves to capture the insects, wildlife, plants and landscapes surrounding us. In 2008, KP-FOTO became a VAT registered business. I am also a member of the associations NFD (The Society of Danish Nature Photographers) and SDF (Society for Danish photography).
This entry was posted in Blog Posts and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Security code: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green